Noutati

De ce nu poți să compari un vehicul electric pe două roți cu o mașină

Vehiculele electrice pe două roți sunt din ce în ce mai populare în rândul locuitorilor din marile orașe. Pentru cei care sunt deschiși către mijloace de transport alternativ, avantajele trotinetelor sau ale bicicletelor electrice se dezvăluie de la prima utilizare. În rândul persoanelor mai sceptice, vehiculele electrice rămân însă un subiect discutabil. Principalul obstacol pare să fie prețul trotinetelor și al bicicletelor electrice, urmat de faptul că aceste vehicule nu sunt potrivite pentru orice condiții meteorologice. În ciuda faptului că trotinetele și bicicletele sunt o alternativă la mașinile personale, vorbim totuși de categorii diferite de vehicule.

În alegerea unui vehicul personal, esențial este să întelegem nevoile de bază ale utilizatorului. Atât avantajele cât și dezavantajele unui vehicul, nu sunt factori generali, ci se raportează la nevoile fiecărei persoane în parte. Haideți să aruncăm o privire asupra factorilor care definesc un vehicul personal pentru a vedea ce anume trebuie luat în considerare în decizia de achiziție.

Utilitate – Cine si cum foloseste vehiculul?

La nivel european, peste 50% din mașinile care circulă în orașe au un singur pasager iar majoritatea deplasărilor se petrec pe o distanță mai mică de 10 km. Folosirea unei mașini pentru o persoană care zilnic se deplasează singură este nu numai o risipă pentru bugetul respectivei persoane, dar reprezintă și o sursă de trafic și de poluare care poate fi evitată. Astfel de persoane au numeroase avantaje dacă aleg să înlocuiască mașina cu o trotinetă electrică. În marile orașe din România, o persoană poate economisi până la 2 ore pe zi dacă renunță la mașină în favoarea unei trotinete sau biciclete electrice (timp irosit în ambuteiaje sau in cautarea locurilor de parcare) .

Există însa și cazuri în care cu aceeași mașină se deplasează zilnic mai multe persoane în același timp, printre care și copii sau persoane vârstnice cu probleme locomotorii. Pentru astfel de persoane, mașina sau mijloacele de transport în comun rămân o soluție mai sigură și mai confortabilă de deplasare.

Preț – Poți cumpăra o mașina cu valoarea unei trotinete electrice?

Prețul unei mașini uzate poate egala de multe ori prețul unei trotinete electrice. Orice bun își pierde din valoare concomitent cu utilizarea acestuia, până în punctul în care ajunge să nu mai valoreze nimic. De exemplu, o mașină care ajunge să coste de zeci de ori mai puțin decât pretul ei inițial, aduce o valoare de zeci de ori mai mică. O astfel de mașina o să necesite constant reparații pentru scurta durată de viața care i-a mai rămas. Pe lângă costurile de achiziție și de reparație ale unei masini uzate, trebuie luate în considerare și costurile de proprietate și de utilizare: impozite, taxe de parcare, taxe de drumuri si costul combustibilului.

O bicicletă sau o trotinetă electrică nouă pot avea același cost ca o mașină uzată. Însa ulterior achiziției, aceste vehicule nu vin cu alte costuri de proprietate și întreținere. Mai mult decât atât, dacă este achiziționat local, un vehicul electric nou se bucură de garanție, service si suport permanent. Bicicletele si trotinetele E-TWOW dispun de 2 ani de garanție pentru motor și 1 an pentru restul componentelor. Avem showroom-uri și puncte de service în mai multe orașe din țară pentru a fi aproape de clienții nostri și pentru a răspunde cât mai prompt nevoilor lor.

Concluzie

Nu putem să facem o comparație între o trotinetă și o mașină uzată, pentru că sunt două clase diferite de vehicule, fiecare adresându-se unei anumite categorii de utilizatori. Pentru a putea alege cel mai eficient vehicul personal, trebuie să raportăm avantajele și dezavantajele fiecarui tip de vehicul la nevoile fiecărei persoane.

Mașină uzată

Vehicul electric pe 2 roți

AvantajeDezavantajeAvantajeDezavantaje
Confort
Nu ține cont de vreme
Trafic
Poluare
Taxe de întretinere
Locuri limitate de parcare
Evită traficul
Nu necesită loc de parcare
Ușor de depozitat
Nu poluează
Garanție și suport
Doar pentru o singură persoană
Nu se poate folosi pe ploaie/ninsoare

La final, putem să fim de acord ca toți ne dorim să economisim timp și bani. Dacă putem să facem economii și să protejăm și mediul, cu atât mai bine. Pe lângă faptul că sunt practice, trotinetele și bicicletele electrice sunt și extrem de distractiv de folosit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.